
QUIZ ONE—ANSWER SHEET 

Question 1 of 10 
AHRQ will consider a PSO’s policies and procedures sufficient if the PSO repeatedly states that 
the PSO workforce is to conduct all activities “in accordance with the Patient Safety Rule.” 

False 
[42 CFR 3.102(b)(1)(i) requires PSOs to certify that they have “written policies and 
procedures in place to perform each of the eight patient safety activities, defined in 
§3.20.” Part of a PSO’s policy may be to conduct patient safety activities in accordance 
with the rule, but the PSO is additionally required to have a written procedure to 
implement this policy.] 

Question 2 of 10 
A PSO can meet its qualified staff requirement by relying upon an outside contractor that 
employs medical professionals. 

False 
[42 CFR 3.20. Definition of “workforce.” To be a workforce member, an individual must 
be under the “direct control” of a PSO.] 

Question 3 of 10 
A PSO’s outside legal counsel cannot be considered a member of a PSO’s workforce. 

True  
[42 CFR 3.20. Definition of “workforce.” To be a workforce member, an individual must 
be under the “direct control” of a PSO.] 

Question 4 of 10 
If information could improve patient safety, health care quality, or health care outcomes, it can 
always become patient safety work product (PSWP) through reporting to the PSO. 

False  
[42 CFR 3.20. Definition of “PSWP.” The fact that information could improve patient 
safety, health care quality, or health care outcomes meets only one of the two criteria for 
information to become PSWP through reporting. Unless the information was also 
assembled or developed by the provider for reporting to a PSO and is reported to a PSO, 
the information does not meet both requirements of the PSWP definition. See discussion 
of what is excluded from becoming PSWP in preamble to the final rule (73 FR 70739-
70743) and, for further background, the NPRM (73 FR 8120-8124).] 
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Question 5 of 10 
Information collected in a provider's patient safety evaluation system (PSES) is always 
considered PSWP, even if a provider has not documented or dated it. 

False 
[42 CFR 3.20. The definition of “PSWP,” in paragraph (1)(i)(A) requires that in addition 
to being documented and dated, information must be assembled by a provider for 
reporting to a PSO and could improve patient safety, health care quality, or health care 
outcomes.] 

Question 6 of 10 
A provider can protect information in its PSES that was assembled or developed for purposes 
other than reporting to a PSO by dating and documenting the information. 

False  
[42 CFR 3.20. Definition of “PSWP,” paragraphs (1)(i)(A) and paragraph (2)(i). 
Information assembled or developed for other purpose does not meet one of the two 
requirements for information to become PSWP. Thus, only a copy of such information 
prepared for reporting to a PSO can be protected.] 

Question 7 of 10 
If information is not included in the medical record, it can always become PSWP. 

False  
[42 CFR 3.20. Definition of “PSWP,” paragraph (2)(i). Information that is not 
documented in the medical record may not always meet the definition of PSWP. For 
example, billing and discharge information and other original provider information are 
specifically excluded from the definition of PSWP. In addition, as is true for any 
information to become PSWP through reporting by the provider, information that is not 
in the medical record must meet the two criteria, as stated in the response to Question 8, 
for information to become PSWP through reporting.] 
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Question 8 of 10 
An operating room nurse observes a mistake by a physician during an operation that leads to 
patient harm. Upon request from the hospital’s risk management department, the nurse prepares 
a written statement documenting her observations of an adverse event. The nurse’s original 
written statement cannot become PSWP. 

True  
[The nurse’s written statement cannot become PSWP under either pathway of the PSWP 
definition that applies to providers. See paragraphs (1)(i)(A) and (1)(ii) of the definition 
of provider at 42 C.F.R. 3.20. It cannot become PSWP through the reporting pathway 
because it was prepared for a purpose other than reporting to a PSO. It does not satisfy 
the second pathway available to providers because it was prepared outside of the 
provider’s PSES and does not relate to deliberations or analyses of a PSES or the fact of 
reporting to a PSES. By contrast, a copy of the written statement prepared for purposes of 
reporting to the PSO and/or subsequent analysis of an adverse event when conducted in 
the provider’s or PSO’s PSES could be PSWP.] 

Question 9 of 10 
A Health Information Technology (HIT) patient safety event reported by a HIT developer or 
vendor to a PSO is PSWP. 

False 
[42 CFR 3.20. Definition of “PSWP,” paragraph (1)(i)(a), that states “…which are 
assembled or developed by a provider…” 
42 CFR 3.20. Definition of “provider.”  Only individuals and entities that meet the rule 
definition of provider can report PSWP.  
A HIT developer does not meet the definition of provider, and thus cannot develop 
PSWP.] 

Question 10 of 10 
Affiliated providers can share PSWP with each other without limit. 

False 
[42 CFR 3.20. Definitions of “affiliated provider” and “patient safety activities,” and 
“provider;” and 42 CFR 3.206(b)(4)(iii). The permission to disclose PSWP among 
affiliated providers is only for the conduct of patient safety activities, not for any other 
purposes.]                                                                                         
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