
QUIZ TWO—ANSWER SHEET 
 

Question 1 of 8 
A PSO that changes its Authorized Official is expected to notify AHRQ of the change no later 
than when the PSO submits its certifications for continued listing. 

False 
[42 CFR 3.102(a)(1)(vi) requires the PSO to “promptly notify” AHRQ of any changes to 
the accuracy of the information provided in the listing application.  This includes any 
changes to the Authorized Official indicated on the listing application.] 

Question 2 of 8 
A PSO should notify the PSO Program at AHRQ of any changes in its listing information, rather 
than notifying the PSO PPC Help Desk. 

True 

Question 3 of 8 
A PSO can meet its two-contract requirement by entering into a Patient Safety Act contract with 
the corporate offices of the ABC Health System to serve its 20 acute care hospitals. 

False 
[42 CFR 3.102(b)(2)(i)(C); and 73 FR 70755, comment and response] 

Question 4 of 8 
A PSO cannot enter into a Patient Safety Act contract with an assisted living center. 

False 
[42 CFR 3.20.  Definition of “provider”.  An assisted living center meets the definition of 
provider and can enter into a Patient Safety Act contract as long as it is licensed or 
otherwise authorized under State law to provide health care services.]  
 

Question 5 of 8 
A PSO owns the PSWP it collects.   

False 
[Neither the Patient Safety Act nor Rule establishes that a PSO “owns” the PSWP 
submitted to it by providers.  In contrast, there are limits on the PSO’s possession and 
sharing of PSWP, including that a PSO must follow specific disposition requirements if 
the PSO is delisted.  See 42 CFR § 3.108(b)(3).]  
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Question 6 of 8 
A PSO cannot permit a contractor to retain PSWP in perpetuity. 

True 
[42 CFR 3.108(b)(3); and the preamble and comments/responses at (73 FR 70766-
70768). If delisted, all PSWP that is held by, or on behalf of, the PSO must be disposed 
of by: 1) transferring the PSWP to a PSO that has agreed to receive it, with the approval 
of the source from which the PSWP was received; 2) returning the PSWP to the source; 
or 3) destroying the PSWP if returning it is not practicable.] 

Question 7 of 8 
A delisted PSO can retain PSWP. 

False 
[42 CFR 3.108(b)(3); and 73 FR 70767]  

Question 8 of 8 
A PSO can establish mechanisms to enable a provider to protect as PSWP consultations with 
other providers regarding a specific patient’s ongoing treatment. 

False 
[42 CFR 3.20.  Definition of “PSWP,” paragraph (2)(i).  Information prepared for 
treatment purposes is excluded from the definition of PSWP.  The definition of PSWP 
expressly excludes a patient’s medical record and other original provider records from 
becoming PSWP.  A copy of treatment information can be reported and protected, but not 
the original information.]   
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